MILLWRIGHTS PLACE – THE NEXT GENERATION BUILD TO RENT SCHEME

The apartments within Millwrights Place are specially designed for the rental market through a model known as ‘Built to Rent’ and will help meet the significant need for housing in Bristol city centre.

Build to Rent homes are professionally managed, with an on-site maintenance team, concierge and a strong emphasis on communal areas designed specifically for socialising, working from home, events or community activities.

The building includes rooftop terraces and shared entertainment space along with extensive cycle storage and maintenance facilities. Ranging from seven to 15 storeys, they will also feature co-working space at ground floor level for the increasing number of people working independently or running their own business.

Cubex has worked closely with the award-winning architect Assael Architecture to create a scheme specifically designed for the Build to Rent market. The proposal includes shared internal and external amenity spaces, which will be integral to the creation of a community, impacting positively on Finzels Reach.

Significant investment in improvements to the area around Millwrights Place, including new landscaping, pedestrian and cycle routes, will help create a more attractive area and foster a sense of community.

The plans also include £2.6M of investment in the community and public realm, including £1.4M investment via the Community Infrastructure Levy, which helps fund infrastructure, facilities and services, and £1.2M investment in improvements along Temple Street, Counterslip and Temple Back. These include improved dedicated separate cycle and pedestrian routes with wider pavements, one-way traffic routes to reduce the dominance of vehicles, new ‘pocket parks’ and trees, seating and soft landscaping. Together, these are designed to make the surroundings more attractive to people and knit the new development into the wider area.

The landscaping consultant has put a lot of work into how to create a better environment for people around Millwrights Place to make a much more attractive place to gather and also considered carefully how to make it feel part of and connected to the surrounding area.